Førstehjælp

Førstehjælp

Hvis der opstår en akut skade, behandles denne efter følgende princip:

 

R = Rest dvs. hvile og aflastning

I = Ice dvs. nedkøling med is

C = Compression dvs. kompression, elastik forbinding

E = Elevation dvs. løft det skadede over hjertehøjde

 

R = hvile
Hvile og aflastning er vigtig for helningen af skaden. Specielt de første 1-2 døgn, hvor hævningen og blødningen er kraftigst.

 

I = is
Det skadede sted skal nedkøles hurtigst muligt. Husk at lægge et stykke stof el. Lignende mellem huden og isen, så den skadede undgår forfrysninger. Sørg altid for at have is i nærheden, når I træner og spiller kamp. Isen skal virke I minimum 20 min. efter skaden er sket. Hvis I ikke har isposer til jeres rådighed, må man forsøge om man i hallens cafeteria kan låne en pose med isklumper, frosne ærter, majs el. lign. Sådanne “isposer” er lige så effektive, som de noget dyre isposer.

 

C = Kompression
For at begrænse blødningen og hævelse skal skaden forbindes med et elastisk bind. Bindet bør holdes på i et par døgn - dog ikke om natten.

 

E = Løft
Løft det skadede område over hjertehøjde, så blodet bedre kan løbe mod hjertet.

 

Afkøling, tryk og løft (I-C-E) vil nedsætte blodtilførslen og mindske udtrækningen af blod i den skadede muskel eller led. Herved bliver hævelsen og smerten mindre og helingen sker hurtigere.

 

OBS! Brug aldrig varme og/eller massage under RICE behandling, idet du derved forværrer hævelsen og blødningen.

 

RICE behandlingen er Førstehjælpsbehandling, så efter denne behandling skal man naturligvis søge LÆGE og få stillet den rigtige diagnose. Følg herefter lægens anvisning bl.a. med

‘Hvornår kan jeg starte håndboldtræningen igen? Og …

‘Hvornår vil jeg tidligst kunne gå i skole igen?’